Je kunt er niet omheen deze dagen: de documentaire Famke Louise op Videoland. Famke (uitgesproken als Femke) is zangeres, influencer (vlogger is zó 2017) maar bovenal een fenomeen. Dat weet iedereen met kinderen boven de 10. Maar wel een fenomeen dat lastig te begrijpen is voor de gemiddelde 40-plusser.

Dit zijn de feiten: ze maakte wat filmpjes op YouTube over haar leven en zingt onverstaanbare liedjes met woorden als ‘shinen’, ‘schijten’, ‘monnie’ en ‘sannie’ (?). En daarmee scoort ze likes en clicks met zoveel nullen dat ze er in de Quote 500 bij wijze van spreken nog jaloers op zijn, heeft ze op haar 19de een snelle Mercedes onder haar kont en deed ze mee aan Expeditie Robinson.

Na het kijken van de vierdelige documentaire weet ik eerlijk gezegd nog steeds niet wat haar zo bijzonder maakt voor de jeugd van tegenwoordig. Maar dat snap ik ook niet van Enzo Knol, Lil’Kleine, Fortnite, swipeshirts en schoenen met wieltjes of lampjes. Ik word gewoon oud, zullen we maar zeggen.

Er is iets verhard, er staat een muur, ze laten niet meer naar binnen kijken

De serie levert wel een fascinerend kijkje in de weinig benijdenswaardige wereld van hedendaagse (internet)sterren die pijlsnel opkomen. Ze worden 24/7 geleefd, op de been gehouden door een leger managers, personal assistents, mental-, zang-, podium- en danscoaches en werkelijk alles draait om euro’s, clicks en nieuwe Instagramfoto’s. Met als bonus de walgelijkste verwensingen onder die nieuwe kiekjes, want dat hoort er tegenwoordig ook bij.

Het meest pijnlijk om te zien vond ik het verschil tussen de Famke in de YouTubefilmpjes van twee jaar geleden en de Famke nu. En dan vooral de blik in de ogen. Het valt me ook altijd op als ik oude en recente fragmenten vergelijk van bijvoorbeeld Peter R. de Vries en Wendy van Dijk, mensen die net als zij veel te verduren hebben op sociale media. Er is iets verhard, er staat een muur, ze laten niet meer naar binnen kijken.

De docu is rauw en schokkerig gefilmd, waardoor je als kijker letterlijk op de huid van Famke zit. Die er overigens steeds vermoeider en norser gaat uitzien onder haar lieflijke sproetjes, tot ze onverwacht uit het keurslijf breekt. Omdat ze snakt naar een normaler leven, in een eigen huis, met verse bloemen op het aanrecht en kaarsjes om zich heen.

Toen vond ik Famke Louise ineens ook heel leuk. Maar dat vertel ik mijn kinderen maar niet, want ze heeft haar fans nu harder nodig dan ooit.

Vond u deze informatie handig? Vul dan uw naam en email in om wekelijks informatie te ontvangen! Uw privacy zal gerespecteerd worden.

Naam

Jouw email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here